14 januari 2012

Nytt liv, alla ska få liv på nytt!

DSC_0005

För några dagar sedan var jag ute på balkongen en sväng och upptäckte då till min förundran och förtjusning att hyacinten som jag förkastade från mitt rum (delvis pga allergiska reaktioner och vissenhet) hade fått nytt liv. När jag gick på Södra Vätterbygdens folkhögskola så hade vi en konsert med tonsättaren Olle Widestrand, som bl.a. har skrivit psalmen “Ett litet barn av Davids hus”. Då fanns det en sång som gick just, “Nytt liv, nytt liv, alla ska få liv på nytt” och vad passar väl då inte bättre in än att dra en parallell till våra egna liv. Både vårt rent fysiska som andliga tillstånd behöver liksom hyacinten dö för att få nytt liv. Vi dör med Kristus i dopet och uppstår liksom Kristus i dopet till ett nytt liv så som det står i Kolosserbrevet.

I honom blev också ni omskurna, inte med människohand, utan med Kristi omskärelse, då ni avkläddes er syndiga natur 12 och begravdes med honom genom dopet. I dopet blev ni också uppväckta med honom genom tron på Guds kraft, han som har uppväckt honom från de döda. 13 Ni som var döda på grund av era överträdelser och er oomskurna natur, också er har han gjort levande med Kristus. Han har förlåtit oss alla överträdelser 14 och strukit ut det skuldebrev som med sina krav vittnade mot oss. Det har han tagit bort genom att spika fast det på korset. Kol 2:11-14

Vi dör ju alla någon gång, men genom dopet och tron får vi nytt liv efter döden. Är det inte fantastiskt att vi får två nya liv till priset av ett! : ) Dels nytt liv här och nu, som dock är begränsat och dels ett fulländat liv så småningom. Tänk vilket glädjebudskap detta verkligen är, att han har strukit skuldebrevet som vi alla har. Att vi som förtjänar döden faktiskt fått nytt liv, gratis, utan någon prestation! Detta tål att reflekteras och insupas gång på gång på gång. Detta outsägliga att vår skapare, allsmäktig och allgod övergav sitt liv, för att vi skulle få nytt liv. 

En liten lördagstanke från Jönköpings Centralstation och från ett nästan vårligt Lund.

1 kommentar: